Meteen naar de inhoud

TdM Nicolose 2015

    Crash, boom, bang…

    De waanzin van verliefd worden, een liedje van Roxette, het geluid als je door een glazen deur loopt.

    En het gevoel dat ik krijg als ik de Nicosole IGT 2015 van Tenuta di Morzano proef!

    Voor diegenen die het niet weten, we hebben nogal een sterke band met Tenuta di Morzano en de mensen daar. We zijn daar ooit stommelings op vakantie gegaan, hebben er ons hart verloren en ondertussen zijn we er vele keren geweest en is Giacomo, de manager, meermaals naar Vlaanderen gekomen.

    En ik heb uiteraard al vele Nicosole geproefd van verschillende jaargangen, bij verschillende maaltijden en zonder begeleiding, in diverse gezelschappen en alleen, genipt en gezopen… enfin, je snapt het wel.

    Maar toen ik deze jaargang opende, geplukt in het gezegende jaar ’15, had ik geen idee wat mij te wachten stond.

    Om toch maar even de wijn voor te stellen: TdM maakt Chianti in Montespertoli, een klein half uur van Firenze. Ze hebben vijf verschillende Chianti’s, een witte en een rosé, een Vin Santo en deze “internationale blend”. En die durft per jaargang te wijzigen qua samenstelling, in functie van de kwaliteit van de verschillende druiven, met een gemiddelde van 85% Cabernet Sauvignon en 15% Sangiovese.

    En in dit geval krijg je dan, na zes jaar rijping, een robijnrode wijn met een bruine schijn. Die laatste accentueert de leeftijd, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit!

    Davy ruikt van alles, maar omdat u daar terecht geen genoegen mee neemt: rijp rood fruit, kers, framboos, gedroogde pruimen, zwarte bes/cassis, braambes, chocolade, koffie, zoethout, ceder.

    In de mond merken we hoge zuren, hoge tannines, volle body en een stevige, goeie balans.
    Afsluiten doen we met een lange afdronk van rijp fruit.

    In het kort: veel verschillende aroma’s, goed ontwikkelde wijn met een potentieel om nog tot tien jaar te bewaren. Maar dat zal ten huize Beyls niet lukken…

    Op z’n Milo’s: deze versie van de Nicosole is een zachte ontdekkingsreis in wat een goeie rode wijn een goeie rode wijn maakt: vol en rijk in de neus, al kan ik al die aroma’s niet benoemen zoals Davy, super ontwikkeling in de mond door de opwarming, veel variatie in het smaakpatroon en een fantastisch laagje op de mondwand na het doorslikken, dat je een tijdje tevreden houdt. En dan opnieuw.

    Vrienden, dit is een voltreffer!

    Moeten we daar iets bij eten? Waarschijnlijk wel, want als u een beetje zoals ik bent zal u de fles uitdrinken en zal u overwegen een tweede te openen. En Giacomo zal u alle gelijk van de wereld geven.

    Dus om maag en hoofd in balans te houden, maar ook de smaakervaring optimaal te beleven, zou ik daar een ciabatta en wat salumi bij nuttigen: Bresaola, Mortadella, prosciutto cotto… Of gewoon wat salamietjes en wat ham, Ganda bijvoorbeeld. En misschien wat harde kaas? Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino, Provolone… of iets gelijkaardigs uit de streek waar u bent.

    Niet moeilijk doen, maar genieten van een wijn die gemaakt is om de mooie momenten te beleven, die misschien zelfs te delen met iemand anders…

    Maar dat moet niet hoor. Alle begrip.

    Ik ga nu de gordijnen dicht doen, het licht uit, de deurbel af… en nog een glaasje Nicosole nippen…

    Salute.

    Website: http://www.tenutadimorzano.it

    Verdeler België: https://www.ilsapore.be / info@ilsapore.be

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

    nl_NL